Herbata Fukamushi Kabusecha Yamecha
Kabusecha to ekskluzywna herbata, uprawiana podobnie jak najwykwintniejsza z japońskich herbat - gyokuro. Nazwa kabusecha pochodzi od czasownika - "kabuseru" - oznaczającego "przykrywanie", ponieważ krzewy herbaciane na dwa tygodnie przed zbiorami przykrywa się matami trzcinowymi na specjalnych konstrukcjach, chroniąc młode liście przed bezpośrednim dostępem promieni słonecznych. Dzięki zacienieniu, chlorofil obecny w rozwijających się liściach nie ulega przekształceniu w katechinę, którą zawierają inne gatunki zielonej herbaty. Ograniczenie działania promieni słonecznych na liście zwiększa ilości cennych dla zdrowia mikroelementów. Tak uprawiana herbata daje napar o łagodnym, wykwintnym smaku z delikatną nutą słodyczy. Dodatkowo fukamushi kabusecha jest herbatą poddaną dłuższemu niż zwykle działaniu pary wodnej, dzięki czemu jej smak i aromat jest wyjątkowo intensywny, pozbawiony goryczy i cierpkości, z wyczuwalnym słodkim posmakiem.
Yamecha to herbata pochodząca z plantacji w Hoshino w rejonie Yame (pref. Fukuoka) w północnej części wyspy Kyushu, słynącym z kilkuwiekowej tradycji uprawy najwyższej jakości wysokogatunkowych herbat.
Właściwości
Herbata kabusecha zawiera więcej niż inne gatunki zielonej herbaty l-teaniny, która odpowiada za prawidłową pracę mózgu, pozytywnie wpływa na koncentrację i czujność umysłu, jednocześnie redukując stres i napięcie organizmu. Herbata kabusecha zawiera też wiele cennych mikroelementów - potas, magnez, kwas foliowy. Dzięki temu wspomaga profilaktykę wielu chorób - m.in. obniża ciśnienie krwi, łagodzi skutki stresu, wzmacnia odporność organizmu.