Kategorie

Herbata Hojicha isecha

Dostępność:
Jest
22,00 zł

Hojicha to herbata z późnego, jesiennego zbioru, prażona na mocnym ogniu, przez co jej liście nabierają brązowego koloru. Napar charakteryzuje się głęboką, brązową barwą i intensywnym, orzeźwiającym aromatem. Hojicha ma tez bardzo specyficzny, słodkawy i lekko orzechowy smak, niepodobny do innych herbat zielonych. Dlatego piją ją chętnie także osoby, które nie lubią tradycyjnej zielonej herbaty.

Isecha to herbata pochodząca z rejonu Ise (prefektura Mie), w środkowej części wyspy Honshu.

Właściwości
Hojicha zawiera bardzo małe ilości teiny, dlatego może być pita przez dzieci i tuż przed snem. Katechina zawarta w tej herbacie ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie - obniża ciśnienie, pomaga regulować poziom cholesterolu i cukrów w organizmie. Zawarte w herbacie hojicha składniki regulują gospodarkę tłuszczową organizmu dzięki czemu jest ona doskonałym uzupełnieniem zdrowej diety. Hojicha polecana jest do picia po zjedzeniu ciężkostrawnych, tłustych potraw.

Naczynia
Hojicha to codzienna herbata, którą Japończycy parzą w stosunkowo dużych imbrykach (ok. 500 - 700 ml), zwanych dobin (z bambusowym lub drewnianym uchwytem na górze czajniczka). Hojichę podaje się zwykle w wysokich czarkach kształtem zbliżonych do kubeczków bez ucha, zwanych yunomi.

Sposób parzenia
Do imbryka wsyp herbatę – ok. 1,5 łyżeczki na osobę. Zagotuj wodę i po chwili zalej nią liście herbaty (optymalna temperatura wody to ok. 90 - 100ºC). Po ok. 0,5 min. nalej herbatę do czarek. Te same liście możesz zaparzyć drugi raz – smak i aromat herbaty będzie mniej intensywny, ale podczas drugiego parzenia do naparu uwalnia się najwięcej cennych dla zdrowia mikroelementów.