Kategorie

Herbata Fukamushicha Isecha

Waga: 0.1 kg
Dostępność:
Jest
48,00 zł

 

Fukamushicha – to herbata sencha, której liście poddaje się obróbce cieplnej (pod wpływem pary wodnej) wyjątkowo długo. Dzięki temu pozbawiona jest ona „niedojrzałego” i gorzkawego posmaku charakterystycznego dla wielu innych gatunków zielonej herbaty. Smak herbaty fukamushicha jest delikatny, ale jednocześnie bogaty i wyrafinowany. Fukamushicha jest bardzo łagodna i może być pita także przez osoby z wrażliwym żołądkiem. Liście tej herbaty są lekko pokruszone, a napar ma kolor głębokiej zieleni. Dzięki rozdrobnionym listkom do napoju przedostaje się więcej cennych składników odżywczych. Fukamushicha oferowana w naszym sklepie wyprodukowana jest z najwyższej jakości liści z pierwszego zbioru.

 

Isecha to herbata pochodząca z rejonu Ise (prefektura Mie), w środkowej części wyspy Honshu.

Waga 100 gram

 

Naczynia
Fukamushicha podaje się w takich samych naczyniach jak herbatę sencha. Przygotowywana jest ona w Japonii zazwyczaj w niedużych (ok. 300 - 450 ml) czajniczkach zwanych kyusu. Są to niewysokie czajniczki z charakterystycznym uchwytem prostopadłym do dzióbka. W naszej galerii znajdziesz je w bardzo wielu wzorach. Czarki do sencha są również niskie, często delikatnie rozszerzające się ku górze. W Japonii mówi się, że czarki jasne w środku pozwalają delektować się szmaragdowym kolorem herbaty.

Sposób parzenia:
Przygotuj niewielki czajniczek, np. typu kyusu i małe czarki. Zagotuj wodę i wlewając ją do czarek ogrzej naczynia przez zaparzeniem herbaty. Wsyp 1 łyżeczkę herbaty na osobę do czajniczka i zalej przestudzoną wodą z czarek (ok. 70-80ºC). Po 0,5 min. potrząśnij lekko czajniczkiem i nalewaj herbatę do czarek. Te same liście możesz zaparzyć drugi raz, najlepiej wodą o wyższej temperaturze przez ok. 1 min.